Egyedi szoftver fejlesztés

Mit érdemes tudni az egyedi szoftverfejlesztésről?

A szoftverfejlesztés egy költséges "hobby", mivel egy szoftvert nem csak elkészíteni kell, hanem utána nagy valószínűséggel folyamatosan fejleszteni is szükséges, ami folyamatos költségeket jelent. (Hogy a "folyamatos" pontosan mit jelent, azt az adott szoftver típusa, jellege határozza meg. Tehát lehet, hogy hetente, havonta, vagy évente kell foglalkozni vele. Így a költségek is ettől függnek)

Ennek a legfontosabb okai:

 • 1. A technológia folyamatosan fejlődik, ha nem fejlesztjük hozzá a szoftvert folyamatosan, akkor előbb utóbb elavul, majd használhatatlan lesz (itt a legnagyobb érintettségük a mobilapplikációknak, és a webapplikációknak van)
 • 2. A legtöbb üzleti szoftver működése valamilyen jogszabály által szabályozva van. Ha változik a jogszabály, változtatni kell a szoftvert is. (itt a legnagyobb érintettségük például a számlázó programoknak van)
 • 3. Változhatnak a felhasználói igények (és általában változnak is)
 • 4. A konkurencia nem pihen és előbb utóbb előállnak egy jobb megoldással

Mielőtt úgy döntene, hogy egyedi fejlesztésre van szüksége, alaposan nézzen utána, hogy az Ön számára szükséges szoftver esetleg már létezik-e. Általában abban az esetben érdemes egyedi fejlesztést választani, ha még nem létezik az a megoldás.

A fejlesztés menete

1. Megbeszélés

Itt a lehető legnagyobb részletességgel átbeszéljük, hogy mi a feladat, milyen funkciókat kell megvalósítani a szoftvernek

2. Tervezés

A megbeszélés, és a kapott információk alapján elkezdem a tervezést. A fejlesztés megkezdése előtt megmutatom, és újra átbeszéljük a terveket. Ha minden rendben kezdődik a fejlesztés.

3. Fejlesztés

A tervek alapján elkezdem a fejlesztést, majd a tesztelést. Ha elkészül egy funkció, jöhet a 4. pont

4. Szoftver kiadás

Elkészült a szoftver, meg lehet kezdeni a használatát. Itt a fejlesztés nem ért véget. Az első tapasztalatok után az 1. pontól megismételjük a folyamatot, amíg minden nem működik megfelelően

Mikor érdemes egyedi szoftverfejlesztésben gondolkodni?

Ha még nem létezik az Ön számára szükséges szoftver megoldás, akkor nincsen más hátra, mint az egyedi fejlesztés. De azért előtte még nem árt egy-két dolognak utána gondolni.

Meg kell nézni, utána kell számolni, hogy éves szinten mekkora kiadásokkal, veszteségekkel jár az, ha nem tudja használni az egyedi szoftvert.

Vagy nézhetjük úgy is, hogy éves szinten mekkora plusz bevétele fog származni abból, ha elkészül az egyedi szoftver. Ezután ezt a számot hasonlítsa össze a szoftver fejlesztési és fenntartási költségével.

 • Ha a szoftver költsége kisebb, mint az általa okozott nyereség, akkor nem kérdés, a szoftvert érdemes elkészíttetni
 • Ha a szoftver költsége nagyobb, mint az általa okozott nyereség, akkor NEM SZABAD egyedi szoftverfejlesztésre gondolni. Ha ezt az ingyenes tanácsot itt és most nem hiszi el nekem, akkor vegye igénybe fizetős tanácsadásomat ezen a linken, és ott majd lebeszélem róla. Ha nem sikerülne lebeszélni róla, a fejlesztést abban az esetben sem tudom vállalni.

Amivel szívesen foglalkozom

Elsősorban hagyományos Windows desktop (asztali) alkalmazásokat készítek, és ezekhez készítek kiegészítő webalkalmazásokat.

Az egyedi fejlesztésnél elsősorban a már meglévő, általam fejlesztett IRIS – Integrált Kereskedelmi Információs rendszerhez készítek egyedi igények alapján kiegészítő modulokat. pl. web-es ügyfélkapu, vonalkód megoldások kézi adatgyűjtőre.

Az alábbi bemutató oldalon egy ügyfélkapu alkalmazás látható. Az Ön ügyfelei a bejelentkezés után láthatják a saját megrendeléseiket, számlájukat, stb. (Az alábbi linkek teszt oldalra mutatnak, ahova nem kell bejelentkezni. Természetesen az éles környezetben felhasználónév és jelszó megadása után lehet csak elérni az adatokat.)

De ha valakinek a már meglévő ügyviteli rendszertől független, egyedi nyilvántartó szoftverre van szüksége, az sem szokott elriasztani.

Általam ismert területek:

 • Logisztika
 • Pénzügy
 • Számvitel
 • Számlázás (NAV online adatszolgáltatás)
 • Szerviz szolgáltatások

Ha számomra ismeretlen területre tévedek, akkor viszont FONTOS, hogy Ön megfelelő mennyiségű, és minőségű információt tudjon átadni a részemre, mert anélkül az egyedi fejlesztés nem fog működni! Ez egyébként az Ön részéről is komoly munkát igényel.

A következő bejegyzésekben írok arról, hogyan érdemes kialakítani egy vállalkozás ügyvitelét, amivel elő tudja készíteni az esetleges szoftver fejlesztéseket:

Természetesen a konkrét feladat ismeretében elmondom pontosan, hogy milyen információkra van szükségem a fejlesztéshez.

Amivel viszont egészen biztosan nem foglalkozom

IoT eszközök (okoseszközök), játékprogramok, különböző grafikus tervező programok, mesterséges intelligencia.

Ezek azok a területek, amelyekhez nagyon különböző szakterületek ismerete szükséges. Az ilyen jellegű fejlesztéseknek csak egy jól képzett, a különböző szakterületekhez értő, és összeszokott (összeszoktatott) csapattal érdemes belekezdeni. (Meg persze egy jó ötlettel, és jó sok pénzzel)